BÖCKER OCH BUTIK

Bakgrunden till mina böcker
Jag hade bestämt mig för att skriva det man kan kalla utvecklingsromaner – berättelser där huvudpersonen, oftast mödosamt, utvecklar en förmåga eller lär sig något och samtidigt utvecklas som person.

Fängelse
Jag tänkte mig att huvudpersonen i min första bok skulle vara ung man med akademisk bakgrund och ett välbetalt arbete, som på grund av en enskild, tragisk händelse har fått ett flerårigt fängelsestraff. Han mår mycket dåligt psykiskt på grund av det han har gjort, men tar sig ur sin depression med hjälp av löpträning i fängelset. Fysisk träning har nämligen ofta större verkan än mediciner. Huvudpersonen upptäcker att han har talang och utvecklas sedan av träningen, både som löpare och som människa under sin tid i fängelset.

Anledningen till att jag lät handlingen utspela sig i ett fängelse har att göra med en detalj i min löpträning. När jag sprang körde jag all snabbhetsträning på ett begagnat löpband i garaget. Jag hade nämligen inte tid att ta mig till de gemensamma snabbhetsträningarna med klubben. Av tillverkaren fick jag veta att mitt löpband tidigare stått i gymmet i Hallfängelset. Detta gav mig idén att skriva en roman om en man som sitter i fängelse och börjar löpträna.

Inspirerande roman i stället för träningshandbok
Med löpning och fängelse kände jag att jag hade ingredienserna till en spännande roman där jag kände att jag kunde förmedla det mesta av vad jag kan om långdistanslöpning. Jag tyckte det kändes mer inspirerande än att skriva en träningshandbok. På så sätt hoppades jag att jag skulle nå fler än de som redan är inbitna löpare. Jag trodde också att boken skulle bli mycket givande och inspirerande för de som funderar på att springa sitt första maratonlopp samt för mer erfarna löpare som vill utvecklas.

Bokutgivning och uppföljaren
Efter ha fått klart ett synpopsis och sedan skrivit en första version av min roman, Dömd att springa, anlitade jag en lektör och signerade senare ett kontrakt med ett bokförlag 2016. Våren 2017 gavs Dömd att springa ut. Sommaren samma år började skriva på en uppföljare som släpptes våren 2018.

Dömd att Springa Fredrik Svanfeldt
Doemd-att-springa-(Pocket-2018) (1)
Fri att Springa Fredrik Svanfeldt
GLB-Script-MT-Bold (1)
LITTERÄR AGENT

GREAT LITTLE BRITAIN

Min litterära agent, Great Little Britain, verkar för att mina böcker ska ges ut utomlands. Läs mer på sidan om Fredrik Svanfeldt hos Great Little Britain. Great Little Britain är även medlem i IPR License.