BÖCKER/BUTIK
Inbunden

OMDÖMEN OCH KRITIK

180815: Utdrag från recension i Marias Bokhylla.

Man blir sugen på att själv ge sig ut att springa. En fängslande roman om löpning.
Betyg: 4
Villivonkanbooks
 Väldigt välskriven och skildringen av såväl tillvaron i ett fängelse som huvudpersonens utveckling är fascinerande.

Helhetsbetyg: 4
Magnus Nilsson, Bibliotekstjänst,
BTJ-Häfte 15, 2017

Bladvändare för löpningsfantaster.
Ove Haugen - Göteborgs-Posten

Tänkvärd, intressant & inspirerande!
Jenniesboklista

Mycket läsvärt för alla som vill utvecklas som löpare. Även en utmärkt beskrivning i konsten att bli en elitlöpare.
Rune Larsson - Löpare, föreläsare och skribent

Spännande med en roman med ett stort inslag av löpning. Och även att det handlar om löpbandslöpning, en träningsform jag verkligen uppskattar.
Anders Szalkai, träningsexpert och tidigare vinnare av Stockholm Marathon’’
 Dömd att springa handlar om hur målinriktad träning under ett långt fängelsestraff utvecklar huvudpersonen Johan Dahlberg. Författaren Fredrik Svanfeldt har lyckats väva in en hel del av löpningens träningslära. Genom målande beskrivningar av alla de tuffa träningspass huvudpersonen Johan avverkar på löpband, får man en tydlig bild av att kontinuitet, progressivitet och hängivenhet är nödvändiga ingredienser för att lyckas med sin löpning.

Christer Wernhult, Runner's World, maj 2017

Läsar-reaktioner

Jag lyssnade på din bok för ett par veckor sen och den var så inspirerande och bra att jag nu tagit upp att springa igen. Sprang en del för ett par år sen, men när jag genomfört mitt först och enda Marathon 2014 så slutade jag. Halvvägs in i din bok tog jag med mig kläder och skor och traskade upp till löpbandet på jobbet och tryckte på start. Nu har jag bestämt mig för att ge mig på Helsingborg halvmara den 1 sep 2018. Tack för en fin bok och den glädjen den gav mig.
Isabel
 

Jag har läst, Dömd att springa, och jag tycker den var ruskigt bra!
Både ur ”spänningssynpunkt” (din förmåga med cliffhangers så fått i.a.f. mig att vilja veta mer och läsa vidare) men också beskrivningen över Johans utveckling och alla faser i denna.
Bra skrivet, läser gärna nästa bok också!
Micke


Har i princip strecklyssnat din bok Dömd att springa. Underbar bok. Är själv löpare och detta är en riktigt bra löpskolbok. Bra människosyn och upplyftande av löpningens goda inverkan på våra psyken och kroppar. Skriv gärna mer.
Magnus
 

Kittlar löparnerven och med spänning följer jag Johans utveckling som människa och löpare. Rekommenderas varmt. Underhållande och inspirerande. Kanske, kanske går mitt promenadsteg över i något löpsteg i sommar.
Tack för en bra bok!
Verena
 

Vilken fantastisk bok. Mycket bra, minst sagt fängslande ​​​​​​om jag får säga så :-)
Johan
 

Helt fantastisk! Svepte den idag. Superbra text och historia med mycket igenkänning.
Lisa
 

Ett måste för alla löpintresserade!
Helena
 

Vilken bra bok! Väldigt inspirerande och intressant. Roligt att du skriver om träningens positiva effekter på den mentala hälsan. Jättebra!
Elisabet
 

Att i denna roman detaljerat få ta del av en löpares träning, och hans tankar och känslor kring passen, var lite som ett givande samtal med en löparvän.
Mia
 

Grymt bra bok!
Köpte den på torsdagen på nummerlappsutdelningen och läste nästan ut den innan maran idag, men sparade med avsikt sista delen för att ha något att se fram emot att läsa när jag nu sitter med värkande ben efter dagens strapats.
Hoppas verkligen den får spridning, borde också kunna bli en riktigt bra spelfilm, med scener inifrån fängelset varvat med återblickar.
Som löparmotionär skulle man gärna ha en tränare som "Hansson", lyhörd och kunnig. Tack än en gång!
Pär.
 

Boken var mycket bra! Sista delen blev som ett crescendo. Klart bästa löparromanen jag läst!
Carl
 

Fängslad :-) hela vägen! Gillade den skarpt!
Yvonne
 

Jag tyckte mycket om Dömd att springa och hade svårt att lägga den ifrån mig. Kan inte bestämma mig om det är en träningsbok med en story eller en roman med fokus på träning, men kombinationen fungerade alldeles utmärkt! Jag kan knappt kalla mig löpare, men jag är intresserad av träning och det var intressant med all tränings- och tävlingsinformation - det märks att Fredrik kan det han pratar om. Och så gillade jag att huvudpersonen hade flera olika sidor, som kom fram vartefter; det gav mer dynamik åt storyn. Intressant, ända in i mål. Själva loppet var så spännande läsning att jag knappt kunde sitta still! Behöver jag säga att jag stack ut och sprang efteråt?
AnnaPR
 

Sträckläste boken på flyget. Mycket värde och eftertanke. Rekommenderar verkligen denna bok.
Marie
 

En bok som inspirerar och "fängslar" läsaren. Dessutom ger den mersmak. När kommer nästa bok?
Claes

Pocket

HANDLING

Johan Dahlberg – en ung man med högskoleexamen och fast anställning har blivit dömd till ett flerårigt fängelsestraff. Boken skildrar livet på en sluten anstalt, kontrasten mot de övriga intagna och hur han tar sig upp ur en djup psykisk svacka genom att få möjlighet att löpträna i fängelset.
  Träningen blir mer och mer omfattande och vi får ta del av den spännande skildringen av de svårigheter Johan möter när han försöker bevisa att han kan bli riktigt bra på någonting. Parallellt beskrivs varför han blev dömd och hur han utvecklas som människa under sin tid på anstalten.
  Förutom att ta del av berättelsen och förstå mer av hur det är att sitta i ett svenskt fängelse, kommer man att lära sig väldigt mycket om långdistanslöpning, bland annat hur motionslöpare kan utvecklas och vad som krävs för att lyckas på elitnivå.

ARBETET MED BOKEN

Hur jag fick idén


Jag tycker om att skriva och har länge funderat på att skriva en roman. Efter att ha förkastat flera idéer bestämde jag mig för att min berättelse skulle handla om något som jag behärskar, nämligen löpning.
När jag tränade körde jag all snabbhetsträning på ett begagnat löpband i garaget. Anledningen var att jag jobbade heltid, var gift och hade småbarn och därför i längden inte hade tid att ta mig till de gemensamma snabbhetsträningarna med klubben.
  Av tillverkaren fick jag veta att mitt begagnade löpband tidigare fanns i gymmet i Hallfängelset. Detta gav mig idén att skriva en roman om en man som sitter i fängelse och börjar träna på ett löpband.

UTVECKLINGSROMAN


Jag hade tidigt bestämt mig för att skriva det man kan kalla utvecklingsroman – en berättelse där huvudpersonen, oftast mödosamt, utvecklar en förmåga eller lär sig något och samtidigt utvecklas som person.
  Jag tänkte mig att min huvudperson skulle vara ung man med akademisk bakgrund och ett välbetalt arbete, som på grund av en enskild, tragisk händelse har fått ett flerårigt fängelsestraff. Han mår mycket dåligt psykiskt på grund av det han har gjort, men tar sig ur sin depression med hjälp av löpträning i fängelset. Fysisk träning har nämligen ofta större verkan än mediciner.
  Han upptäcker att han har talang och utvecklas sedan av träningen, både som löpare och som människa under sin tid i fängelset.


FÄNGELSE


Att låta handlingen utspela sig i ett fängelse kändes intressant. Jag har länge velat veta mer om hur det är att sitta på en sluten anstalt och har inte sett så många skildringar av det i svensk litteratur. Jag har även funderat på hur det skulle kännas att sitta i fängelse om man vore en person helt utan kriminell bakgrund.
  En fråga från flera som läst boken är om fängelseskildringarna är självupplevda. Svaret att två av mina vänner tidigare arbetade som kriminalvårdare. Researchen för detta är jag därför mycket nöjd med.
INSPIRERANDE ROMAN I STÄLLET FÖR TRÄNINGSHANDBOK


Med löpning och fängelse kände jag att jag hade ingredienserna till en spännande roman där jag kände att jag kunde förmedla det mesta av vad jag kan om långdistans-löpning. Jag tyckte det kändes mer inspirerande än att skriva en tränings-handbok. På så sätt hoppades jag att jag skulle nå fler än de som redan är inbitna löpare.
 Jag trodde också att boken skulle bli mycket givande och inspirerande för de som funderar på att springa sitt första maratonlopp samt för mer erfarna löpare som vill utvecklas.


ARBETET MED ATT FÅ KLART BOKEN


Jag gjorde jag ett halvfärdigt synopsis som blev liggande i flera år, eftersom jag inte tyckte att jag fick till slutet på berättelsen.
  Våren 2015 tog jag tag i det igen. Jag gjorde mer fängelseresearch och blev sedan klar med mitt synopsis. Under familjens semester i Italien i juli 2015 skrev jag en första version av boken.
  Efter att ha fått synpunkter förbättrade jag texten under hösten och vintern, men var ännu inte riktigt nöjd. Jag gjorde därför större omarbetning på semestern i Italien sommaren 2016. Två löparlegendarer, Anders Szalkai och Rune Larsson, gillade boken vilket uppmuntrade mig att få den utgiven.
  Samma höst hittade jag ett bokförlag som ville ge ut min roman, detta tack vare att jag först hade anlitat en professionell lektör. Det kändes nästan overkligt när jag signerade kontraktet.
  Det har sedan varit mycket intressant och lärorikt att vara delaktig i processen med omslag, försäljning, marknadsföring, korrekturläsning, sättning och intervjuer fram till bokreleasen 2 maj 2017.

Inbunden
ARTIKLAR OCH INTERVJUER
171208 - INTERVJU I KRIMINALVÅRDENS TIDNING "OMKRIM"
Artikeln är på sid 35 i Omkrim.
170724: Boktips i Aktiv träning nr 8 2017
150507 - MINIINTERVJU I AFTONBLADET SÖNDAG
170502 - ARTIKEL I MITT I SOLLENTUNA